Advies en begeleiding

We adviseren en begeleiden mensen en organisaties in allerlei sectoren bij het ontwikkelen van de manier waarop zij aan projecten en programma’s werken. Denk aan gemeenten, provincies, ministeries, woningcorporaties, energiebedrijven, verzekeraars, zorgorganisaties, en meer. Wat we onder meer doen, is:

  • adviseren over de keuze voor en positionering van project- en programmamanagement
  • opzetten van integrale ontwikkeltraject gericht op professionalisering van project- en programmamanagement
  • verzorgen van trainingen, opleidingen, coaching, intervisie en andersoortige ontwikkelactiviteiten
  • on-the-job ondersteunen bij de vormgeving en inrichting van projecten en programma’s
  • begeleiden van Project en Program Canvassessies om grip te krijgen op nieuwe opgaven
  • faciliteren van Programma Start-Ups, Programma Reviews en Programma Audits
  • ondersteunen van directie- en managementteams, onder meer van projectmanagementbureaus
  • aansturen van programma’s, bijvoorbeeld organisatieontwikkelprogramma’s

Ondanks dat programma’s al lang niet meer nieuw zijn, gaat het goed doen ervan nog niet vanzelf. Dat heeft er onder meer mee te maken dat het ontwikkelen van deze manier van werken vaak te smal wordt aangepakt: er wordt vooral ingezet op het vergroten van kennis en vaardigheden van de programmamanagers. Goed programmamanagement vraagt echter meer dan dat.

In het white paper Plattegrond voor het ontwikkelen van programmamanagement introduceren collega Manon Ruijters en ik een meer integrale en systemische benadering. Overigens is de manier van kijken die we beschrijven ook waardevol voor het ontwikkelen van andere manieren van werken, zoals projectmatig werken, opgavegericht werken en agile werken.

We nemen een korte aanloop door een blik te werpen op de huidige professionaliseringspraktijk en de beperkingen die dat met zich meedraagt. Daarna presenteren we een plattegrond waarin vijf lagen – die van individu, team, vak, organisatie en maatschappij – met elkaar in verband zijn gebracht. Vervolgens besteden we aandacht aan elk van deze vijf lagen (die wel te onderscheiden maar niet te scheiden zijn) en geven daarbij wat handreikingen voor interventies die je kunt inzetten om programmamanagement in je organisatie verder te ontwikkelen.

Je kunt het whitepaper downloaden onder Materialen.

Mocht je meer willen weten of kennis willen maken, neem dan vooral contact met ons op.