Weblog

In deze weblog delen we nieuwtjes, ervaringen en verwonderingen over de dagelijkse praktijk van programmamanagement. Als je bent geregistreerd op Werken aan Programma’s en inlogt, kun je reageren op weblogs. Je hebt dan ook toegang tot alle downloads. Wil je zelf ook een blog schrijven op de site, dan ben je van harte uitgenodigd om gastblogger te worden.

Nieuws

Nieuwe versie Werken aan programma’s

Op 1 december 2023 hebben we het manuscript voor de nieuwe versie van Werken aan programma’s ingeleverd. Een stevige verbetering ten opzichte van de huidige versie. Nu is de redacteur aan zet, en daarna wij weer. Spannend!

Nieuws

Terugblik PGM Open Event 2023

Op 26 september 2023 vond het PGM Open Event plaats, hét event over programmamanagement en voor programmamanagers. Thema: professioneel werken in programma’s. Het was een top dag!

Nieuws

Tjipcast over goed programmamanagement

Op 4 juli jl. ging ik samen met Niels van Loon in gesprek met Tjip de Jong, onder meer bekend van zijn veelbeluisterde Tjipcast over het thema van het PGM Open Event 2023: professioneel werken in programma’s

Besturen

Agile programmamanager balanceert leren en realiseren

Als je een programma op een wendbare manier wil inrichten (bijvoorbeeld omdat de context snel verandert), is het belangrijk om het leren een goede plek te geven. En om dat in een balans te brengen met het realiseren.

Nieuws

PGM Open Event 2023

Op 26 september 2023 vindt het volgende PGM Open Event plaats, hét event over programmamanagement en voor programmamanagers. Thema: professioneel werken in programma’s. Wees welkom!

Besturen

Agile programma is meer dan ‘niet in beton gegoten plan’

In mijn optiek vraagt het om zorgvuldige afweging hoe wendbaar een programma moet zijn én waarom. Soms meer, soms minder. Wat kun je vervolgens doen om wendbaarder te worden?

Nieuws

PGM Open Event 2022

Samen met mijn partners in het PGM Open organiseerden we op 13 september 2022 het PGM Open Event. We kijken terug op een mooie editie, met veel energie en inspiratie. Fijn om elkaar weer te zien!

Programmeren

De meetmaatschappij: meet met mate

Berend van der Kolk schreef De Meetmaatschappij, over wat meten in organisaties met ons doet. Zeker het lezen waard, omdat het zicht geeft op de keerzijde van prestatiemetingen en hoe daarmee om te gaan.

Uitgelicht

Eigenaarschap in organisaties ontrafeld

Eigenaarschap is een belangrijk thema in programma’s. Maar hoe geef je dat nu goed vorm? We hebben een artikel geschreven (in NL en EN) waarin we hier dieper op ingaan en er houvast bij geven.

Ontwikkelen

Het verhaal van NPRZ

Sinds 2012 draait op Rotterdam-Zuid het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ). Willem van Spijker en Pieter Tops schreven ‘Het verhaal van NPRZ’, een reconstructie met interessante lessen.

Samenwerken

Invloed van Multiple Team Membership

In hoeveel teams of groepen participeren de mensen in je programmateam? Grote kans dat ze niet op één hand te tellen zijn. Wat betekent dat voor het programma? In dit artikel lees je meer over Multiple Team Membership.

Programmeren

Vermogens als potentiële kwaliteiten

Tijdens de kerstvakantie kwam ik in oud materiaal zomaar interessante stukken tegen over het werken met vermogens aan de hand van onze chakra’s. Klinkt zweverig, valt wel mee.

Uitgelicht

Werken met vermogens

Het werken met ‘vermogens’ vormt een mooie verbinding tussen de vele initiatieven die organisaties ondernemen en de doelen die ze nastreven, bijvoorbeeld in programma’s. Een concept met veel potentie!

Nieuws

PGM Open Banen

Met PGM Open zijn we iets nieuws gestart, een vacaturebank voor rollen en functies in programmamanagement. Heb of zoek je een vacature, kijk dan eens op de website!

Uitgelicht

Ontwikkelen van programmamanagement

Het goed doen van programma’s gaat nog niet vanzelf. In dit white paper introduceren wij een meer systemische benadering voor het ontwikkelen van programmamanagement.

Ontwikkelen

Essay Programma Aardgasvrije Wijken

Op 23 januari 2020 was het eerste Congres Aardgasvrije Wijken. Manon Ruijters en ik schreven hiervoor een essay dat vooral de leerkant van deze complexe opgave belicht, onder de titel: ‘Vrij van aardgas, rijk aan leren’.

Ontwikkelen

Opleiding verandermanagement

Programma’s zijn bij uitstek complexe veranderopgaven. Hoe ga je daar als programmamanager mee om? De VU biedt een stevige opleiding verandermanagement aan die in februari 2020 start met een nieuwe groep.

Ontwikkelen

PGM Open Event 2020: 6 februari

Op 6 februari 2020 organiseren we een nieuwe editie van het PGM Open Event, hét event over programmamanagement in Nederland. Het thema is ‘Als de spanning oploopt…’. 

Besturen

Training Agile programmamanagement

In deze training gaan Henny Portman en ik dieper in op de verbinding tussen agile werken en programmamanagement. Interesse? Laat het ons weten!

Ontwikkelen

Podcast BZK Flex over programmamanagement

Sicco Louw en Josien Kuiper van BZK Flex deden mee aan onze open training programmamanagement. Met veel plezier! En na afloop nam Sicco deze podcast op met Helmuth Stoop en mijzelf.

Leidinggeven

Longlist Managementboek van het jaar 2019

Ons boek Leiderschap van de programmamanager stond op de longlist voor Managementboek van het jaar 2019, samen met 52 boeken andere boeken. Daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op!