HomeWeblogontwikkelen

Vormgeven aan organisatieontwikkeling


Veel programma's zijn gericht op het ontwikkelen van een organisatie, om van daaruit beter in staat te zijn de organisatiedoelen te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan programma's waarin het ontwikkelen van meer klantgerichtheid, zelforganisatie, ondernemerschap of resultaatgerichtheid tot stand te brengen. Het gedachtegoed en instrumentarium achter programmamanagement biedt daarvoor handvatten, maar geeft bijvoorbeeld geen inhoudelijke richting bij het kiezen van effectieve interventies.

Ondanks alle tijd en energie die - al dan niet via programma's - wordt gestoken in verschillende vormen van organisatieontwikkeling, levert dit niet altijd het gewenste effect op. Hoe weet je of een bepaalde interventie de juiste is? En welke vorm is het meest geschikt? Kun je verschillende interventies combineren? Hoeveel kun je naast elkaar inzetten? En hoe voorkom je een explosie aan activiteiten waarin niemand meer weet hoe en waarom? Dit zijn vragen die aantonen dat het ontwerpen van samenhangende, adequate interventies voor organisatieontwikkeling een vak op zich is, met eigen regels waarmee je als professional rekening dient te houden.

Wil je leren om effectieve interventies te ontwerpen? Om de ontwikkeling van een organisatie echt van de grond te krijgen en daadwerkelijk effect te sorteren? Overweeg dan de 4-daagse opleiding Vormgeven aan organisatieontwikkeling van Twynstra Gudde. Deze opleiding is gebaseerd op het gedachtegoed dat Manon Ruijters en Ingelien Veldkamp, experts in organisatieontwikkeling, hebben ontwikkeld en beschreven in onder meer het boek DRIE, ontwerpen van organisatieontwikkeling. Manon Ruijters is onder meer ook bekend van haar boeken Liefde voor Leren en Je Binnenste Buiten (over professionele identiteit in organisaties).

Ik ben zelf ook betrokken bij de opleiding en kan hem van harte aanbevelen. De inzichten die je opdoet, helpen je als programmamanager flink wat stappen verder wanneer je werkt aan organisatieontwikkeling.


Denk mee en reageer

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Login Registreer
Search icon