HomeWeblogleidinggeven

Onderzoek leiderschap van de programmamanager


Het zevende thema binnen Werken aan Programma's is dat van Leidinggeven. Hierbij gaat het specifiek om de rol van de programmamanager als leider. De manier waarop die rol wordt ingevuld kan sterk verschillen tussen programma’s en zelfs tijdens de uitvoering van een programma andere vormen aannemen. Bij dit thema gaat het bijvoorbeeld om de keuze voor een passende stijl en de invulling van de eigen rol als programmamanager, in verhouding tot de andere betrokkenen, en om het omgaan met thema's als macht, eigenaarschap en vertrouwen.

Niet één beste vorm van leiderschap

Er is niet één beste stijl van leidinggeven of één beste vorm van leiderschap voor een programma. Elke stijl en vorm heeft voor- en nadelen. De keuze is onder meer afhankelijk van de opgave, de mensen waarmee en de organisatie waarbinnen het programma plaatsvindt. Kiezen van een bepaalde vorm van leiderschap klinkt ook makkelijker dan het is. Voor een belangrijk deel voert dit terug op onderliggende overtuigingen en waarden. De manier van invullen van je leiderschapsrol bepaalt in belangrijke mate wel de effectiviteit van jou als programmamanager.

17 portretten van programmamanagers

In 2017 en 2018 werkten Helmuth Stoop, Jo Bos en ik aan een aparte publicatie over het leiderschap van de programmamanager, het thema dat centraal stond tijdens het PGM Open 2017 (2 februari 2017). Als opmaat naar het event hebben we een aantal programmamanagers geïnterviewd (verschillend in leeftijd, generatie, rolinvulling, m/v, overheid en bedrijfsleven, soort programma). Hiervan hebben we portretten gemaakt die we eerst op de site van het PGM Open hebben gepubliceerd en nu ook hieronder. Stuk voor stuk kwetsbare verhalen met veel lessen.

In onze interviews zijn we dicht op de huid van de programmamanagers gekropen en hebben we hun professionele blikken en persoonlijke verhalen gevangen. Als je de portretten leest, stel je dan eens de vraag: wat is mijn verhaal als programmamanager? Hoe vul ik mijn leiderschap in? Welke vragen kom ik dan tegen en hoe ga ik daarmee om? 

Lees de portretten en bekijk de filmpjes!


Denk mee en reageer

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Login Registreer
Search icon