HomeWeblogontwikkelen

PGM Community: de regisserende programmamanager


PGM Open en de IPMA Interessegroep voor programmamanagement organiseren onder de noemer ‘PGM Community’ regelmatig inspirerende bijeenkomsten voor programmamanagers en andere geïnteresseerden in programmamanagement.

De bijeenkomsten vinden meestal in het midden van het land plaats en worden georganiseerd door een kerngroep van nauw betrokkenen bij de vakontwikkeling rondom programmamanagement (Jo Bos, Bert van der Hooft, Mirabel Loos en Björn Prevaas).

Wees van harte welkom! Zie hieronder het overzicht van geprogrammeerde bijeenkomsten. Meer informatie vind je op de website van PGM Community. Daar kun je je ook aanmelden. We komen spoedig met nieuwe bijeenkomsten.

18 april 2017: de regisserende programmamanager

Programma’s hebben een strategische veranderopgave. Dit kunnen veranderingen binnen de organisatie zijn, maar programma’s betreffen vaak veranderingen in de maatschappij of in een samenwerkingsverband van organisaties. Dergelijke veranderingen dwing je niet af met geld en macht.

Steeds vaker moet er worden samengewerkt om effecten te bereiken. In de benadering van Programmatisch Creëren noemen we dit de programmavorm Sturen op basis van regie: de programmamanager is verantwoordelijk voor de realisatie van de veranderopgave, maar gaat niet over het geld en de mensen. Dit is de kernparadox van Regievoeren zonder macht. Hoe kun je verantwoordelijkheid dragen als je er niet over gaat? Het antwoord is even simpel als dat het moeilijk is. Als de omgeving belang heeft bij de realisatie van het programma en bereid is verantwoordelijkheid te nemen, is de programmamanager de dirigent van het symfonieorkest. De praktijk is echter anders.

In deze bijeenkomst neemt Hans Licht ons mee in zijn benadering van Regievoeren zonder macht. Hij presenteert eerst de uitgangspunten van deze filosofie met voorbeelden van programma’s. Daarna gaan we met elkaar in gesprek over de thema’s uit de presentatie die voor de deelnemers het sterkste spreken.

Datum: Dinsdag 18 april  2017
Spreker: Hans Licht
Locatie: Twynstra Gudde, Stationsstraat 1 Amersfoort. Routebeschrijving
Zaal open om 17:30. We starten om 18:00 en eindigen uiterlijk 21:00
Eigen bijdrage: €17,50 (inclusief broodjes, koffie en frisdrank)

 

Heb jij een mooie ervaring als programmamanager? En wil je die delen? Mail dan naar PGM Community via info@pgmcommunity.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Twynstra Gudde is partner van PGM Open en participeert daarmee ook in de PGM Community. Dat doen we omdat we het netwerk van programmamanagers in Nederland willen versterken en bij willen dragen aan voortdurende ontwikkeling van kennis en ervaringen in programmamanagement.


Denk mee en reageer

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Login Registreer
Search icon