HomeWeblognieuws

PGM Open Netwerk: 23 januari met praktijkcase


Onder de noemer PGM Open Netwerk organiseren we regelmatig kleinschalige, inspirerende bijeenkomsten voor programmamanagers en andere geïnteresseerden in het vak. Op die manier willen we je de gelegenheid geven je verder in je vak te ontwikkelen, aanvullend op het PGM Open Event in februari. Het netwerk is de opvolger van de PGM Community, die per 1 oktober is gestopt. Je bent van harte welkom! De tweede bijeenkomst is op 23 januari 2019. Michiel Cappendijk neemt ons dan mee in het programma Greenport Duin- en Bollenstreek. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

De Bollenstreek is wereldwijd bekend om haar bloemen en als derde exportproduct van Nederland groeit de bloemenexport al tien jaar lang. Maar biedt dat garantie voor verdere groei van deze regio? Nee, vinden zes gemeenten en de bloemenbranche. Het programma Greenport Duin- en Bollenstreek moet deze concurrentiepositie borgen.

De uitdaging van dit programma zit in het emergente karakter van het programma en de daarbij horende sterke externe focus. Daarin is het programma succesvol en worden tastbare resultaten bereikt op het gebied van duurzaamheid, onderwijs en innovatie. De basis voor het succes van het programma is een bijna volledig dekkend netwerk van ondernemers en kennisinstellingen die maandelijks bijeenkomen. Daaraan gekoppeld is een actieve online community gerealiseerd met bijna 1.000 leden. Dit netwerk vormt de basis voor bijna alle tastbare resultaten en is actief en passief sturend op de inhoud van het programma.

Een dilemma is hoe de publieke waarde kan worden bepaald van dit netwerk voor de regio? De overheid is immers een belangrijke financier van het programma’s en democratische legitimatie is dan belangrijk. Hoe bewaar je als programmamanager een goede balans tussen een gezonde focus op het ontwikkelen van initiatieven met de buitenwereld en het democratische legitimeren van de bijbehorende publieke investeringen?

Eenzelfde uitdaging is er bij de publieke waarde van gezamenlijk gerealiseerde projecten. Het programma staat immers niet op zich zelf en beweegt zich in een speelveld met overlappende regio’s, sectoren en overheidsniveaus. Hoe houdt de regio bijvoorbeeld grip en zicht op het regionale voordeel van haar investering in geval van een nationale samenwerking?

Programmamanager Michiel Cappendijk geeft 23 januari een b(l)oeiende inleiding over het programma en zal daarna met de zaal de dilemma’s en mogelijke oplossingen bespreken.


Denk mee en reageer

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Login Registreer
Search icon