HomeWeblogkiezen

Voorbij de Heilige Graal van een methode


Het is op dit moment Agile wat de klok slaat als je de berichtgeving rond projectmanagement en steeds meer ook programmamanagement volgt. Kijk alleen al maar naar de posts op LinkedIn over deze thema's en naar de onderwerpen die op congressen over project- en programmamanagement worden aangeboden. Daarom is het goed dat af en toe ook weer te relativeren, bijvoorbeeld met deze mooie blog van John Hermarij (o.a. auteur en spreker over projectmanagement): blog John Hermarij.

‘It is just a method that you buy, and somewhere in time it too will become obsolete. The more you have invested in it, the more difficult it becomes to accept that. That is the real problem with a Holy Grail, you will become blind for the next disruptive change. The Grail has stopped the learning process. My suggestion would be a new manifesto, one that has at least the next line in it: We value learning above the method. (…) I don’t believe in one method, one philosophy, one solution to all our project problems.’

Een mooie relativering die ook van toepassing is op onze eigen aanpak voor programmamanagement die we op deze website beschrijven. Wij zien Werken aan Programma's zeker niet als Heilige Graal, maar wel als een alternatieve manier van kijken naar programma's en programmamanagement. Aanpakken als Programmatisch Creëren, Managing Successfull Programmes en de Standard for Program Management hebben daarnaast eigen manieren van kijken die waardevol zijn en die het palet verrijken. 

Ik zou het mooi vinden als elke professional in ons mooie vakgebied diverse methodes overziet, ertussen kan schakelen, er zijn eigen norm in bepaalt (wat vind ik ervan?, wat is goed in welke situatie?, wat vul ik er zelf op aan?), van daaruit inzet wat passend is bij een opgave en zo het leren ondersteunt. Zo verhoog je je toegevoegde waarde en word je minder kwetsbaar. Het versterkt bovendien je professionele identiteit als programmamanager, adviseur over programma's en ondersteuner van programma's.

Als je dit met me deelt en je zoekt naar manieren hoe je hierin je weg kunt vinden, dan help ik je daar graag mee!


Denk mee en reageer

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Login Registreer
Search icon