Botsende belangen

17-08-2016

Ongelukken gebeuren nu eenmaal. Strategisch omgevingsmanagement voorkomt die niet, maar kan wel helpen partijen snel weer aan tafel te krijgen.

Tijdens de open training programmamanagement van Twynstra Gudde heeft Roelof Benthem 8 april verteld over zijn aanpak van strategisch omgevingsmanagement in programma's. Waar het om gaat is issues die rond programma's spelen te verbinden met actoren/partijen, hun belangen en de positie die zij in het krachtenveld innemen. Door als programmamanager op zoek te gaan naar de belangen rond deze issues krijg je partijen veel effectiever gecommittteerd. De relatie kan zelfs tegen een stootje.

Dat bleek wel uit een programma waar één van de actoren opeens met een heleboel bezwaren tegen een bepaalde oplossing kwam. Dit ging zelfs zover dat een andere partij niet meer gezamenlijk wilde praten. Met veel bellen, praten, heen en weer pendelen heeft de programmamanager de kou enigszins uit de lucht kunnen halen. Volgende week zitten alle partijen toch weer aan tafel. 

Les: op de korte termijn ging de dialoog mis en was – op het eerste gezicht – al het voorwerk van een jaar in één klap teniet gedaan. Toch kreeg de programmamanager het geheel weer op de rails. Juist dankzij het vele voorwerk van het jaar daarvoor. Daarom zit de meerwaarde van strategisch omgevingsmanagement in het snel partijen weer bij elkaar krijgen, als het even mis loopt. Dat het misloopt is vaak niet te vermijden, maar daarna weer verder kunnen gaan is de grote winst. Uiteraard kan je ook weer mechanismen verzinnen om ongelukken te voorkomen.

Denk mee en reageer

Er zijn nog geen reacties geplaatst.