Project Canvas geeft inzicht in kern project

Op basis van onze uitstekende ervaringen met het Program Canvas hebben Rudy Kor, Theo van der Tak, Jo Bos en ik nu ook het Project Canvas ontwikkeld!

Dit canvas is bedoeld voor mensen die behoefte hebben aan een handig hulpmiddel om snel en samen een project in de steigers te zetten. In augustus verschijnt het boek waarin we je meenemen in de stappen om tot een Project Canvas te komen. Ook voor programmamanagers is dit interessant materiaal, omdat ze vaak opdrachtgever van projecten zijn.

Het Project Canvas helpt om snel en eenvoudig helderheid over een beoogd project te krijgen. In het lege canvas staan 15 elementen die richting geven aan de discussie over het wat, wie, hoe, waarmee en waarbinnen van een project. In het ingevulde canvas blijkt hoe het projectteam, in samenspraak met de initiator en eventueel de belanghebbenden van het project, naar de kern van de opgave kijkt.

Met het canvas krijg je een overzicht over de belangrijkste discussiepunten bij de start van een project. In één oogopslag zie je de kern. Door de plaat op tafel te leggen of op te hangen kun je meteen de uitkomsten van het gesprek vastleggen en visualiseren. In de praktijk merken we dat het werken met het Project Canvas, net als bij het Program Canvas, veel meer energie losmaakt dan een open discussie waarin je de draad kwijtraakt. Aan het eind van de sessie ligt er een concreet, tastbaar en visueel aantrekkelijk resultaat! 

Het Project Canvas kan prima fungeren als vervanger van een projectopdracht, project brief of projectvoorstel. Op de precieze plek van het canvas in de loop van een project gaan we in het boek dieper in. Ook maken we daarbij een vergelijking met verschillende benaderingen voor projectmanagement, waaronder PRINCE2 en AgilePM.

 Je kunt het boek Project Canvas alvast reserveren bij managementboek.nl

Denk mee en reageer

Er zijn nog geen reacties geplaatst.