Dialoog over programma’s

“Een mooi instrument om de basisvragen van een programma mee te beantwoorden. En dan met het gehele team.” Eén van de vele reacties die Hans Cremer, Björn Prevaas en ik kregen tijdens een workshop op het IPMA World Congress in Rotterdam vandaag. In de zaal hadden we ruim tien canvassen op A0-formaat opgehangen. Na een korte introductie van Hans Cremer gingen ruim tien groepen van vijf project- en programmamanagers aan de slag met het door ons ontwikkelde model.

Gegons

Binnen vijf minuten was het een gegons van jewelste. Het viel ons op in positieve zin 

dat Russen, Duitsers, Oostenrijkers, Finnen, Nederlanders en Aziaten zonder probleem aan de slag gingen. Natuurlijk konden de groepen niet in de korte tijd een totaal programma in beeld brengen, maar de eerste vragen rond het Waartoe, Hoe en Wat van een programma kwamen goed uit de verf. Vooral de interactie in de groep en wederzijds begrip krijgen voor de opgave werden in de veelal cultureel gemengde groepen positief gewaardeerd.

Er waren ook kritische geluiden: wel veel elementen in de canvas, weinig richtlijnen hoe elk element te behandelen, dit betekent nog meer papier naast de bestaande plannen en rapportages en waarom niet gewoon een Project Canvas? Een mooie internationale introductie van een Nederlandse best practice. Op naar een co-produktie!

Die co-produktie kan via deze site of op een engelstalige site.

Denk mee en reageer

Er zijn nog geen reacties geplaatst.