Gedachtegoed

Programma’s kunnen een krachtig vehikel zijn om organisaties te helpen bepaalde veranderingen tot stand te brengen en daarmee bij te dragen aan het nastreven van een of meerdere organisatiedoelen. Ze passen goed bij deze tijd van grote veranderingen en uitdagingen. Denk aan opgaven rond veiligheid, wonen, duurzaamheid, energietransitie of digitale transformatie, om er maar een paar te noemen. Het zijn stuk voor stuk opgaven die niet te realiseren zijn met een enkel project, die een staande organisatie ‘er even bij doet’ of waar je al experimenterend en uitproberend in verder komt, maar die wat meer vragen dan dat.

Op deze website vind je veel informatie over programmamanagement, programmatisch werken, programmasturing of zoals wij het graag noemen: het werken aan programma’s. Je vindt er de boeken die wij hebben geschreven, zoals Werken aan Programma’s (2024) en Programmacanvas (2024), of waar we aan mee hebben geschreven, zoals Leiderschap van de programmamanager (2018). Onder Downloads staan veel materialen die je gratis kunt downloaden. Veel materialen zijn van onszelf en we laten ons ook inspireren door wat anderen ontwikkelen. Wij respecteren daarbij het copyright van anderen en datzelfde vragen we ook aan jou. Gebruik onze materialen, pas templates aan naar je eigen behoefte, deel je ervaringen en doe ons suggesties voor verbetering. Zo komen we samen verder.

We zijn ervan overtuigd dat programmamanagement een vak in blijvende ontwikkeling is. Dat betekent dat we eerdere aanpakken, of onderdelen daarvan, blijven herzien en verbeteren om aan te sluiten bij wat er nu en straks wordt gevraagd in opgaven. Soms zijn dat kleine aanpassingen en soms vraagt het een wat grondigere herziening, bijvoorbeeld door een nieuw programmacanvas te ontwikkelen. Daarvoor halen we inspiratie uit onze opdrachten, boeken, podcasts, gesprekken met elkaar en opdrachtgevers, en natuurlijk de bijeenkomsten van PGM Open. We hopen jou ook te inspireren met deze site en horen graag je reactie erop.