HomeWegwijzerAuteurs

Auteurs

Werken aan Programma's is ontwikkeld en geschreven door Björn Prevaas en Theo van der Tak. In 2014 hebben we de website en de eerste hoofdstukken van het e-book gelanceerd. In de loop van 2014 en 2015 zijn daar andere hoofdstukken aan toegevoegd. In augustus 2016 hebben we de eerste zes hoofdstukken van het boek grondig herzien. Björn is daarvan de hoofdauteur. Theo heeft in de loop van 2016 zijn betrokkenheid afgebouwd, passend bij het volgende stadium in zijn leven en carrière. 

 

Over Björn Prevaas

Na mijn studie Bestuurskunde ben ik in 2003 afgestudeerd bij Twynstra Gudde op het gebied van 'programmamanagement in grote Nederlandse gemeenten'. Mijn werkende leven startte ik bij Hay Group, als HR consultant. Vervolgens ben ik in 2006 teruggegaan naar Twynstra Gudde om me daar op programma- en projectmanagement, leren en organisatieontwikkeling te storten.

Ik vind programmamanagement een mooie manier en aanpak om complexe doelen binnen, buiten en tussen organisaties na te streven. Het is geen eenvoudige manier van werken die je zomaar even uit de kast trekt, en er is in de praktijk ook nog veel te ontwikkelen en uit te vinden. Een uitdaging waar ik onder andere met deze website graag mijn handen aan vuil maak! 

Mijn opdrachten in programmamanagement concentreren zich op het professionaliseren ervan in organisaties en op het begeleiden van programmamanagers, hun teams en hun opdrachtgevers. Daarnaast onderneem ik de nodige initiatieven om het vak verder te ontwikkelen. Zo ben ik onder meer projectleider geweest van het PGM Open, hét Nederlandse event over programmamanagement. Ook ben ik één van de auteurs van het Program Canvas waarover we in 2016 een boek met hulpmiddelen hebben gelanceerd.

Voor mij staat vast dat programma's niet meer weg te denken zijn, omdat ze zo goed passen bij actuele ontwikkelingen in en rond organisaties, zoals de noodzaak om sneller, wendbaarder en doelgerichter te opereren in tijdelijke werkverbanden.

Sinds 2016 ben ik partner binnen Twynstra Gudde op het gebied van project- & programmamanagement en organisatieontwikkeling. Je kunt mij bereiken door me te mailen of door te bellen naar 06-53166949.

 

Over Theo van der Tak

In mijn carrière als adviseur bij Twynstra Gudde ben ik ervan overtuigd geraakt dat de meeste vraagstukken voor bedrijven en overheden alleen maar doelengericht aangepakt kunnen worden. Programmamanagement is een manier om dat te doen.

Met Gert Wijnen heb ik in 2002  het boek Programmamanagement, Sturen op Samenhang gepubliceerd. De afgelopen jaren heb ik dat concept verder uitgewerkt en veel toegepast. Door artikelen en blogs heb ik mijn ervaringen en suggesties beschikbaar gesteld aan alle geïnteresseerden in dat vakgebied. Mijn persoonlijke website en deze website zijn daaraan gewijd.

Na mijn studie rechten - politieke wetenschap ben ik wetenschappelijk medewerker Bestuurskunde aan de Interfaculteit Bedrijfskunde in Delft geweest. Daarna heb ik het Ministerie van VROM ondersteund in de bestuurlijke aspecten van het milieubeleid.

Vervolgens ben ik bij Twynstra Gudde organisatieadviseur geworden en heb ik later de rol van partner vervuld. De laatste vijftien jaar vooral op het gebied van programmamanagement. In 1988 ben ik gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit op de uitvoering van twee milieuwetten.

Op 31 maart 2013 heb ik mijn dienstverband met Twynstra Gudde beëindigd. Maar niet mijn verband met programmamanagement. Via mijn eenmanszaak DeLaBranche advies ga ik nog enkele jaren door in dezelfde richting. In de loop van 2016 heb ik mijn betrokkenheid bij Werken aan Programma's afgebouwd.

 

Search icon