Budget los van programma

Het plan is goedgekeurd, het budget is gekort. Deze situatie is mij deze week onder ogen gekomen. Het programmateam heeft na weken zwoegen een programmaplan bij de stuurgroep ingediend. Doelen, inspanningen en middelen zijn geconcretiseerd en in samenhang gepresenteerd. De leden van de stuurgroep vinden het prachtig: gaan met die banaan! 

Bij de middelen was een bedrag van 2,3 miljoen euro opgenomen. De programmaleider wilde de eerste uitgaven gaan doen en besprak dat met de opdrachtgever. Deze vertelde de programmamanager dat het MT (waarin de leden van de stuurgroep) een korting op het programma van 1 miljoen hadden doorgevoerd. Los van dit detail, kon het programma verder gewoon doorgaan. 

Geïntegreerd geheel

Helaas had de opdrachtgever niet door dat een programmaplan een geïntegreerd geheel is (dat is trouwens één van de redenen om een programma te doen, geïntegreerde aansturing). Je kunt niet hetzelfde programma doen voor minder geld. Een budget is niet een losse component, met de natte vinger opgesteld of een draai aan een roulettewiel. Het budget is het slotstuk van het plan dat een reële schatting geeft van de benodigde euros. Deze middelen verlagen betekent iets voor de inhoud van het programma: namelijk minder activiteiten en dus minder doelbereiking. 

De betreffende organisatie werkt nu met een lager budget en een niet-bijgesteld plan. Ergens moet dat fout gaan. Jammer. Een programma is geen massaconsumptie.

Denk mee en reageer

Er zijn nog geen reacties geplaatst.